(Half) randje Utrecht

Op 6 juni zou het dan eindelijk plaatsvinden; de allereerste groepsrit van Ledig erf dit jaar. Hij stond eigenlijk voor 5 juni gepland maar de weersverwachting was redelijk dramatisch. In goed overleg (meeste stemmen gelden) werd besloten om de zesde te starten. Hierdoor konden helaas niet iedereen meer mee fietsen.

Om 7 uur gaf de penningmeester het startschot en konden we met ongeveer 20-Ledig ervers op weg. Het eerste stuk ging door een stil Utrecht richting het zuiden naar Nieuwegein waar we vervolgens naar het westen afsloegen richting Lopik. De dijk was erg rustig en met een langzaam klimmende koperen ploert in onze rug waren we snel in Lopik waar we naar het noorden afbogen.

Via heksenstad Oudewater kwamen we aan in Woerden waar het langzaamaan wat drukker werd. Na wat blote billen gespot te hebben in het weiland ronde we Pietje potlood bij de Nieuwkoopse plassen, fietsen we langs Mijdrecht en Uithoorn naar onze eerste stop in Abcoude bij café-restaurant de Eendracht.

Hier konden we “bijkomen” van de eerste 100 kilometer onder het genot van koffie en een erg lekker appelgebakje. Via een mooie smalle/drukke weg kwamen we aan in Weesp, het noordelijkste puntje van de route. Hierna hadden we een stuk wind mee en dat was te merken aan het tempo, die ging aardig omhoog. Langs de vecht via Nigtevecht en Vreeland werd er weer richting het oosten afgebogen langs de Loosdrechtse plassen. Na het passeren van Nieuw-Loosdrecht kwamen we aan in Hollandsche Rading waar een paar fietsers afbogen richting Utrecht.

Peter-Paul

Wisseling bij Hollandsche Rading

Tweede helft:

Na de nodige wisselingen in de groep bij Hollandsche Rading gaat de tocht weer naar het noorden. Omdat we nu op zondag fietsen (uitstekende keuze gezien het mooie weer) is het pontje bij Eemnes niet beschikbaar en gaat de tocht via Eembrugge. Maar dat betekent wel dat we dit jaar niet langs Eemnes fietsen en dat daarom het gedicht “De Polder van Eemnes” van Hans Dorrestijn niet wordt voorgedragen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat niemand daar verder over klaagt, misschien omdat her en der de vermoeidheid al begint toe te slaan.

Na wat draaien en keren rond Bunschoten-Spakenburg vervolgen we de tocht richting het zuiden, lekker voor de wind. Via Achterveld komen we uiteindelijk in Scherpenzeel aan, waar we lunchen bij restaurant “Prins heerlijk” aan het plein bij de kerk. Ik begrijp van Bert dat dit tweede keus was, maar wat mij betreft een prima alternatief! Na een royale uitsmijter gaat het echte werk beginnen, nog even een stukje voor de wind naar Rhenen en dan met de wind schuin tegen over de dijk naar Nieuwegein. Reden voor een aantal (ik noem geen namen) om direct vanaf Scherpenzeel naar huis te rijden.

Rhenen

Het fietsen op de dijk met de wind schuin van rechts is het zoeken naar een balans tussen zelf uit de wind willen fietsen en anderen ook wat luwte gunnen. Dit is echt een zwaar laatste deel van de tocht en in Nieuwegein komt Bert vertellen dat twee van ons (ik noem wederom geen namen) wat eerder zijn afgeslagen richting Utrecht.

Uiteindelijk komen we kwart over 6 aan bij het terras van Camping Ganspoort, waar warempel plek voor onze hele groep is en we welverdiend aan het bier kunnen. Complimenten voor iedereen die het randje (half of helemaal) heeft uitgereden en een extra compliment voor Henk (Stellingwerf) die nog herstellende is van een enkeloperatie en gewoon het hele randje heeft gefietst. Bert bedankt voor de mooie route, de prima stops en je voortdurende inspanning om iedereen bij de groep te houden!

Bart

Reacties zijn gesloten.