Op de fatbike in Finland bij 23 graden onder de nul

Twee weken geleden ben ik met een groep op reis geweest voor een winterse beleving in Levi (Finland). Naast stereotype activiteiten zoals sneeuwscooteren, een huskytocht, bezoek aan een ijshotel heb ik ook ‘gewoon’ op de langlauf- en skilatten gestaan. Maar toch ga je de fiets missen.

Je kon daar een fatbike huren om door de sneeuw te ploegen. Klimmen en afdalen over volledige besneeuwde singletracks op een berg was al een hele mooie nieuwe ervaring maar bij -23°C is dit toch nog een andere beleving. Temeer als na 2km al een crank van iemand zijn fiets afdondert en dit 20 minuten kost om het te repareren…in die tijd vormt je lichaam zich met groot gemak weer tot een ijsblokje. De ondergrond is dusdanig koud dat het daardoor aan de voet van de berg 15 graden kouder is dan op de top van de berg (500 meter hoger). Dit tegen alle logica die we gewend zijn bij het fietsen in ‘onze’ bergen.

Het wast echt een topvakantie met mooie belevenissen en als toetje kregen we de laatste twee nachten het noorderlicht te zien. Laat het voorjaar in Nederland maar beginnen!

Reacties zijn gesloten.