In memoriam Leo Hakker

Vanaf 1985 huurden wij, een aantal hardfietsende bezoekers van het Ledig Erf, rond Hemelvaartsdag (Waalse Pijl) en in het Pinksterweekend (Tilff-Bastogne-Tilff) huisjes via Ardennes Relais. Tot in 1992 Leo Hakker in m’n winkel te Gouda vertelde een oud pand in de Ardennen te hebben gekocht. Hij ging er zelf wonen en wilde de ruimtes aan motorrijders gaan verhuren.

Of er ook wielrenners welkom waren? Leo vond het prima. Het jaar daarop togen we zo voor het eerst met zeven man naar het hogerop gelegen Beche, vlak bij Salmchateau. We sliepen er op een pikdonkere zolder met overal matrassen en een looplamp. Nogal primitief maar het paste precies bij ons. Bovendien waren de kosten meer dan billijk. We gebruikten Leo’s keuken en aten in de gastenhuiskamer of op het schitterende terras. Het aantal Bechegangers groeide gestaag. De top werd bereikt rond 2000 toen het hele pand gedrapeerd was met matrassen en buiten het grote grasveld met tentjes. Op Pinksterzondag lieten we om vijf uur een enorme chaos achter in Leo’s keukentje, als we vertrokken naar de start in Tilff. Later nam de animo voor TBT af. Inmiddels was het pand danig verbouwd. De zolder was omgetoverd tot een penthouse en er kwamen twee doucheruimtes bij. Met Leo, oude commandoman, amateur cultureel antropoloog en voorheen eigenaar van een aantal dumpzaken, als stoere en altijd ge├»nteresseerde gastheer.

Zeven jaar terug nam Leo’s zoon Russell, na een loopbaan op biologische boerderijen, er z’n intrek. Hoewel zeer verschillend van karakter konden vader en zoon het prima met elkaar vinden.
Leo werd ziek in september 2017, kwam terecht in het ziekenhuis van Sankt Vith en daarna in een verpleegtehuis te Werbomont. Begin augustus was ik nog in Beche. Leo was al wel soms een beetje in de war maar het was toch wel nog zeer aangenaam. Hij overleed op 8 december; Russell bleef alleen achter.
Leo was een verre van sentimentele man maar in de loop der jaren leerde ik tijdens talloze gesprekken van mannen onder elkaar een gevoelige kant van hem kennen. Ik (en anderen) zal hem werkelijk als echte vriend missen.
Voor zover mogelijk zullen een aantal oudgedienden naar Beche blijven komen. Met de Mont le Soie en de Wanne naast de deur een ideaal vertrekpunt voor Ardens klimwerk en een zeer prettig en fraai gelegen verblijf.
Hartverwarmend was de aanwezigheid van acht Ledig Ervers bij de crematie in Welkenraedt op 15 dec. 2017.

Leo, oude krijger, vaarwel en bedankt.

Loet van Vreumingen

Reacties zijn gesloten.